Kontroll av utførelse av brannverntiltak

16.05.2025 AktueltFagartikler
Kontroll av utførelse av brannverntiltak

Teksten er skrevet av Jan Tidemand Grosch og Anders Arnhus,
brannrådgivere i PiD Solutions AS.

Hva er KUT?

KUT er enkelt forklart en kontroll som sørger for samsvar mellom den prosjekterte løsningen og det som faktisk utføres på bygget.

Når kreves KUT, og hvem utfører den?

I enkelte tiltak vedtar bygningsmyndigheten i kommunen at det skal utføres samordnet kontroll av utførelse av brannsikringstiltak (KUT-brann). Vi i PID Solutions utfører både offentligrettslig og privatrettslig KUT-brann.

Kontroll av utførelse blir oftest utført i forbindelse med at det foreligger vedtak om kontroll fra bygningsmyndigheten i kommunen, men det er også nyttig å vurdere en privatrettslig kontroll for å sikre byggherre fra byggefeil i tiltak hvor kommunen ikke krever KUT.

Dokumentasjon og fordeler ved kontroll av utførelse

En viktig fordel med kontroll av utførelsen av branntekniske installasjoner er tryggheten for at bygningen oppfyller det tiltenkte brannsikkerhetsnivået. Eier vil få bedre tilgang til dokumentasjon av produksjonsunderlaget som arbeidstegninger, produktdokumentasjon, montasjeanvisninger mv. Dette er informasjon som ofte mangler i bestående bygninger, men som er svært relevant og etterspurt i forbindelse med tilsyn, forvaltning, drift og vedlikehold. I mange tilfeller er det kostbart og krevende å dokumentere dette i ettertid.

Trenger du hjelp?

Ta kontakt for en uforpliktende prat

Dette inngår i en KUT-brannkontroll

Gjennom kontrollen verifiserer vi at brannkonseptet følges i byggeprosjektet. KUT innebærer at det skal kontrolleres at det foreligger tilstrekkelig arbeidsunderlag for utførelse, at det foreligger dokumentasjon av utførelse og bygningsprodukter som benyttes, og at det foreligger kvalitetssikringsrutiner og -prosedyrer fra utførende firma. KUT innebærer også jevnlige fysiske kontrollbefaringer/verifikasjoner i bygningen. Temaet og gjennomføringen av befaringene følger fremdriftsplanen for byggeprosjektet. På denne måten forsøker vi å avdekke eventuelle feil i en tidlig fase.

Hva gjøres under kontrollbefaringene?

Kontrollbefaringer og verifikasjoner er helt nødvendig i gjennomføringen og for dokumentasjonen av en KUT. Kontrollen omfatter ikke bare at man skal kontrollere utførelsen, men også kontrollere samsvaret mellom brannkonseptet og detaljprosjektering (tegninger, beskrivelser, montasjeanvisninger mv.), at faktisk utførelse samstemmer med arbeidsunderlaget og at det kontrolleres at utførende firma gjennomfører fortløpende kvalitetssikring av arbeidene. Dersom kontrollen avdekker avvik, vil det føre til ekstra oppfølging og kontroll av det aktuelle området.

Omfang og oppfølging av KUT-brann på byggeplass

En løpende kontroll av byggearbeidene er omfattende og vil kreve at kontrolløren har høy tilstedeværelse på byggeplassen. En KUT-brann vil være stikkprøvebasert med fokus på kontroll ved oppstart av nye arbeider som til eksempel brannisolering, oppføring av branncellevegger, montasje av branndører og – vinduer, tekniske anlegg. Det er også et ekstra kontrollfokus på installasjoner med store branntekniske konsekvenser ved funksjonssvikt. Omfanget av kontrollen vil variere med tiltakets størrelse og kompleksitet i byggeprosjektet.

Det utarbeides løpende kontrollrapporter etter hver kontrollbefaring. Avvik og merknader som dokumenteres i kontrollrapporten følges opp av oss. Avvik lukkes etter tilfredsstillende tilbakemeldinger eller retting fra ansvarlig utførende entreprenør.

KUT-brann avsluttes med en fullskalatest der tekniske systemer som brannalarmanlegg, røykventilasjon, sprinkler/sprinklerventiler, dørmiljø mv. blir funksjonstestet.

Avslutning av KUT og kontrollerklæring

Ved avslutning av kontrollen skal alle påviste avvik være lukket. Dette dokumenteres i sluttrapporten for kontrollen. Når sluttkontrollen viser at alle avvik er lukket, og fullskalatesten ikke har avdekket feil, kan det utstedes en kontrollerklæring.
For offentligrettslige KUT inngår kontrollerklæringen som dokumentasjon for at bygningsmyndigheten kan utstede brukstillatelse.

Ta kontakt for å få hjelp med kontroll av utførelse av brannverntiltak i ditt prosjekt.

Kontakt oss