Branntilsyn
06.01.2025 FagartiklerPiD DriftRisikovurdering
Hva er et branntilsyn?
Et branntilsyn er en kontroll som brannvesenet eller andre myndigheter gjør for å sjekke at virksomheter oppfyller lovpålagte krav og forutsetninger for godkjent bruk av bygninger.
Hjemmel til å foreta tilsyn i brannobjekter fremgår av brann- og eksplosjonsvernloven § 13, med føringer for tilsynsmyndigheten i § 18 i forskrift om brannforebygging.
Hvorfor er branntilsyn viktig?
Målet med branntilsyn er å motivere virksomheter til å planlegge og gjennomføre systematiske brannvernaktiviteter.
Branntilsyn er derfor viktig for å forhindre branner og begrense konsekvensene hvis de oppstår. Når brannvesenet sjekker at man følger sikkerhetsreglene, reduseres faren for både tap av menneskeliv og store skader på eiendom.
Hva kan du forvente ved et tilsyn?
Branntilsyn blir vanligvis varslet i god tid, slik at det kan gjøres nødvendige forberedelser. Med varslet følger gjerne en liste over områder, aktiviteter eller dokumenter som vil bli vektlagt spesielt under tilsynet.

Hva forventes av deg som eier eller bruker?
Branntilsyn er ikke en eksamen, men din mulighet som eier eller bruker av en virksomhet til å presentere ditt systematiske brannsikkerhetsarbeid. Dette gjøres best ved å kontrollere egen dokumentasjon, og sørge for at den er lett tilgjengelig ved tilsynet.
Vanlige spørsmål
Brann- og eksplosjonsvernloven § 11 b hjemler brannvesenets plikt til å gjennomføre brannforebyggende tilsyn som én av flere oppgaver brannvesenet skal utføre.
Utvelgelsen av hvilke objekter brannvesenet skal gjennomføre tilsyn i er regulert i § 13 i brann- og eksplosjonsvernloven.
Her er det flere muligheter:- Bygg hvor brann kan medføre tap av mange liv eller store skader på helse, miljø eller materielle verdier
- Velge ut bygg som omhandles i en lokal forskrift
- Ved enkeltvedtak fattet av brannvesenet
Brannvesenet skal sjekke at objektene er tilstrekkelig sikret mot brann.
Tilsynet skal omfatte alle forhold med betydning for brannsikkerheten, herunder:
- bygningstekniske forhold
- tekniske forhold
- utstyrsmessige forhold
- organisatoriske brannsikringstiltak og
- forhold av betydning for gjennomføring av brannbekjempelse og øvrig redningsinnsats
Eier må forberede seg med å kunne dokumentere følgende, ref. kapittel 2 og 3 i forskrift om brannforebygging:
- Kunnskap og informasjon om brannsikkerheten i sitt byggverk – dvs. alle byggets branntekniske forutsetninger, herunder brannkonsept, branntegninger, branninstrukser
- Kontroll og vedlikehold av bygningsdeler og sikkerhetsinnretninger – egenkontrollrutiner og eksterne kontroll- og vedlikeholdsavtaler mv.
- Oppgradering av byggverk - alle bygg oppført før 1985 må oppgraderes til samme sikkerhetsnivå som beskrevet i byggeforskrift av 01.01.1985.
- Eierens og brukerens systematiske sikkerhetsarbeid – dokumentere at man jobber systematisk med å avdekke, utbedre og lære av registrerte forhold. Brannøvelser og opplæring må også dokumenteres at gjennomføres og at ansatte har nødvendig kunnskap og ferdigheter.
Dersom brannvesenet ikke får tilstrekkelig med informasjon og dokumentasjon slik at de kan vurdere om byggverket er tilstrekkelig sikret mot brann blir reaksjonen som følger:
- Brannvesenet registerer avvik i tilsynsrapporten som blir sendt til eier og/eller bruker.
- Eier og/eller bruker får normalt ca én måned på seg til å svare brannvesenet med hvordan og når avvikene vil lukkes.
- Brannvesenet ønsker noen ganger å få beskjed om når avvikene er lukket for å kunne befare dem selv. Andre ganger holder det med at eier/bruker gir skriftlig beskjed om dette.
- Dersom eier og/eller bruker ikke lukker avvikene som avtalt i tidligere tilbakemelding, vil normalt brannvesenet purre én gang og ny frist settes.
- Er det fortsatt ikke utbedret vil sannsynligvis brannvesenet begynne å sanksjonere med de midler som er tilgjengelig i loven – her kan nevnes tvangsmulkt, tvangsgjennomføring, pålegg og forbud mot bruk.
Ansvaret for å dokumentere det brannvesenet krever ved et tilsyn er for det meste eier av byggverket, men også leietaker har plikter. I byggverk med flere leietakere har eier koordineringsplikt, slik at alle som bruker bygget «går i takt» for å ivareta brannsikkerheten.
I praksis ligger det meste av ansvar på eier. Eiers plikter er reguler i forskrift om brannforebygging §§ 4-10, mens leietakers plikter regulerer i forskriftens §§ 11-13.
Tilsyn skal varsles skriftlig til eier og/eller bruker avhengig av hvilke plikter brannvesenet ønsker å føre tilsyn med.
Det er også ofte med en liste over opplysninger og dokumenter brannvesenet ønsker å få tilsendt i forkant av tilsynet.
Tilsynet må varsles i god tid før tilsynet slik at eier og/eller bruker har nødvendig tid til å fremskaffe forespurt dokumentasjon.
Brannvesenets tilsyn handler om å sikre at brannsikkerheten på eiendommen er ivaretatt, og det er ment som et samarbeid for å hjelpe eieren med forbedringer – ikke som en anledning til å «ta» noen.
Et vellykket tilsyn avhenger av god kommunikasjon både før, under og etter selve besøket. For å gi et positivt inntrykk er det viktig å holde orden, både fysisk og i dokumentasjonen.
Systemene som brukes for å opprettholde brannsikkerheten, enten de er digitale eller analoge, må være i regelmessig bruk
og kunne dokumenteres.
Hvis dokumentasjon bare oppdateres rett før tilsynet, kan det signalisere at systemet ikke er i aktiv bruk. Selv om
eieren kan delegere oppgaver, har de fortsatt ansvaret for å sikre at alt følges opp. Under tilsynet skal brannvesenet
alltid opptre profesjonelt.
- gjennomgår de branntekniske dokumenter brannvesenet er interessert i
- sjekker utstyr eller andre fokusområdet som er varslet
- kontrollerer rømningsveier
- oppdaterer internkontrollsystemet og gjør deg kjent med hvilke data som er tilgjengelig
- forbereder deg ved å nøye gjennomgå teksten i varselet om tilsyn
Beste praksis
Forberedelse til tilsynet er viktig for å gi et godt bilde av ditt systematiske brannvernarbeid.
- I PiD Drift finner du et skjema som kan benyttes i din forberedelse. Skjemaet kan fremvises ved tilsynet og vil gi en god overordnet oversikt dine aktiviteter.
- Sørg for å lagre alle rapporter fra interne kontroller. Alle egenkontroller som er gjort med kontrollverktøyene i PiD Drift er allerede godt dokumentert og kan fremvises under tilsynet.
- Varsle alle øvrige brukere i bygget om det planlagte tilsynet, og hva de skal iverksette i egen virksomhet for å være forberedt. Varsling av leietakere kan gjøres i PiD Drift, og dermed er også dette dokumentert.
- Hendelser, feil og mangler som er avdekket skal saksbehandles. Dette er en viktig del av det systematiske sikkerhetsarbeidet, og må være dokumentert.
PiD Drift har verktøy som ivaretar dette på en oversiktlig måte.
Hva kan vi hjelpe deg med?
Våre dyktigte brannrådgivere kan hjelpe til med å:
- bistå før, under og etter branntilsynet
- utarbeide brannkonsept som beskriver bygget branntekniske forutsetninger, tiltaksliste og branntegninger
- etablere systemer for systematisk sikkerhetsarbeid på brannområdet mv.
- gjennomføre brannøvelser og opplæring
- utarbeide prosedyrer og instrukser ifm. brann
Vi kan også hjelpe deg ved å:
- bistå som prosjekterende brann i søknadspliktige tiltak
- utarbeide risikovurderinger og vurdere risiko etter behov
- være sakkyndig i rettslige oppgjør