Undersøkelser etter branner

07.04.2025 AktueltFagartikler
Undersøkelser etter branner

Anders Arnhus

Tekst: Anders Arnhus,
Senior brannrådgiver ved PiD Solutions AS


Det brøt ut brann i et kommunalt eiet og drevet rekkehusbygg. Rekkehuset bestod av i alt 5 leiligheter á 60 m2 boareal. Bygningen var oppført i 1991, i henhold til byggeforskrift av 1987. Brannen spredte seg raskt til en naboleilighet og deretter til to andre leiligheter i husrekken, én leilighet fikk kun luktskader.

Problemstillingen med omfattende brannspredning ut over arnestedsleiligheten i rekkehus, er kjent fra tidligere undersøkelser som PiD Solutions AS har utført på vegne av forsikringsselskapene. Vårt oppdrag i dag var å undersøke bygningen og kartlegge brannskiller og om mulig beskrive aktuelle spredningsveier fra arnestedsleiligheten til øvrige leiligheter.

Rådgivere på branntomt

Undersøkelse av branntomten

I en slik undersøkelse er det viktig å samle inn relevant informasjon om byggemetode og om brannskillene i lelighetsvegger, - på kaldt loft, - raftløsninger vs. lufting av tak mv. For oss branningeniører er det også en viktig læringsarena å undersøke reelle branner slik at vi kan ta med denne kunnskapen i arbeidet vårt som brannrådgivere.

Vi ønsker å befare branntomten så snart denne blir frigitt etter at politiets åstedsundersøkelser er avsluttet. Det er viktig for oss å se hvordan brannen har påvirket bærende strukturer og brannskillene, vi registrerer hvordan vindforholdene var på skadetidspunktet og ser etter spor fra vindindusert spredning.

I branner som vi har undersøkt ser vi at vindforholdene i enkelte tilfeller har hatt stor påvirkning på hvor og hvordan brannen har spredt seg i bygningen. Vindens påvirkning er interessant å ta inn i evalueringene etter undersøkelser, i det det viser seg at branner kan spre seg med hjelp av vindkreftene tidligere enn forventet. Vindforhold inngår ikke som faktor som må ivaretas i henhold til krav i byggeforskriftene eller annet brannteknisk regelverk, selv om vind kan ha stor innflytelse på brannspredningen.

Videre arbeid etter befaringen

Vi arbeider etter befaringen videre med å samle inn underlagsmateriale for rapporten. I denne saken har vi ikke konkludert samtidig med befaringen, det er viktig å vurdere og å teste ut, så langt det lar seg gjøre, ulike hypoteser for mekanismen som har ført til brannutviklingen i denne konkrete brannen. Brannvesenets innsats, antall mannskaper, slokkevannforsyning mv., og situasjonen ved brannvesenets oppstart av slokkeinnsatsen er også av stor interesse å få tilgang til i en evaluering. Her vil samtaler med innsatsmannskaper fra brannvesenet og bilde- og videomateriale være av stor nytte.

Evaluering og konklusjon

Vårt oppdrag er å evaluere denne konkrete brannen og å beskrive spredningsveier. Vi vil også påpeke avdekkede regeltekniske mangler ved brannsikringen som kan ha hatt betydning for utfallet i denne brannen. Det er også viktig for oss å peke på at brannspredning ut over arnestedsleiligheten nødvendigvis ikke alltid kan forklares i branntekniske mangler. Brann i bygning er et komplekst fenomen som er avhengig av mange ulike variabler, noen med synergistisk effekt, andre effekter motvirker hverandre.

Kontakt oss